algemeen
cov_rb
D E E L I


Het Begin

Het was nog vroeg toen de Dageraadvanger de deur achter zich dichttrok en het pad opliep dat naar de oceaan voerde. Vroeg, donker en stil. Het was nieuwe maan en het pad was nauwelijks zichtbaar, verscholen in zowel de nacht als het struikgewas. Maar de Dageraadvanger kende de weg als geen ander en liep zonder aarzelen de duisternis in. Hij hield veel van dit moment, vlak voor zonsopgang, wanneer het eerste licht binnenvalt.

Hij keek even omhoog naar de sterren en versnelde zijn pas. De dag zou spoedig aanbreken. Als ik nu maar op tijd ben, dacht hij, terwijl hij de kraag van zijn jack optrok. Het was kil en vochtig op dit uur, halverwege de herfst, maar het deerde hem niet. Haar tocht was begonnen! Alle voorbereidingen waren getroffen, maar hij moest afwachten. Of ze bereid was de Berg op te gaan, de Kluizenaar te ontmoeten, of de Poortwachter. Haar uitgangsgpunt was gunstig, heel gunstig maar de keuze lag bij haar. Hij had de route die zij zou gaan talloze malen op de Kaart bestudeerd, alle mogelijkheden die voor haar openstonden overwogen, maar hij zou toch nooit precies weten waarlangs haar weg voerde, waar zij werd opgehouden of juist sneller voortgedreven. En ze was nu op een cruciaal moment van haar reis aangekomen! Hij ging nog sneller lopen. Hij wilde weten waar ze wasÖ.


Odette zat op een bank, leunend tegen haar rugzak en keek naar het plein schuin beneden haar, het Plaza de Armas, het hart van de stad waar ze zojuist was gearriveerd na een reis van achttien uur via Madrid en Lima: Cusco. Ze hield een hand boven haar ogen tegen het felle licht en keek naar het spektakel, de straten en steegjes vol mensen, de kleuren, het geclaxonneer van autoís die bumper aan bumper reden, vol gas gaven bij het optrekken en even hard weer remden of een zijstraat inschoten. Ze hoorde flarden van muziek, rook geroosterd vlees, afkomstig van een stalletje een paar meter verderop. Op de bank naast haar zaten vier mannen druk te praten en gesticuleren, het leek of ze ruzie hadden maar ze waren gewoon in gesprek. Ze hadden even opgekeken toen ze was gaan zitten, eentje had iets naar haar geroepen, hij grijnsde, de anderen lachten. Overal hetzelfde liedjeÖ

Op het vliegveld had een toeristenbus klaargestaan die hen hier had afgezet, een brede straat met uitzicht op het grote plein. Ze had een stadsplattegrond uit een van de rekken in de aankomsthal meegenomen, als een eerste oriŽntatie voor de plek waar haar pen was neergekomen op een draaiende globe. Laten we doen dat dit bankje de plek is waar mijn pen neerkwam. Van hieruit begint het! Maar wat begint er eigenlijk en wat is er gebeurd in mijn leven waardoor ik in het vliegtuig stapte naar een ander continent? Ze was op het randje van overwerkt geweest. En er was DaniŽl. Ze sloot even haar ogen en zag het kleine cafeetje voor zich, waar ze zo vaak in de vroege ochtend koffie ging drinken voor ze naar haar werk ging.
nav
Copyright © 2015 - DE DAGERAADVANGER. All rights reserved. | Terms and Conditions | Disclaimer |                                         Design by STUDIO182