21-03-2013 12:00:00 Biblion

Recensie Biblion

Odette woont in Amsterdam en is uitgekeken op haar werk op een castingbureau. Daniël heeft zijn goedlopende Australische internetbedrijf in de steek gelaten en is toe aan een time-out. Deze twee ontmoeten elkaar toevallig in een Amsterdams café en herkennen in elkaar een verwante ziel. Ze besluiten op reis te gaan volgens een zelf bedacht Reglement, waarin van tevoren niets wordt vastgelegd en waarin alles mag en kan. Het toeval leidt hen. Zo komen ze op mystieke plaatsen waar ze onverklaarbare gebeurtenissen meemaken. De reizen omvatten diverse werelddelen en zelfs verschillende eeuwen. Langzaam aan ontdekken ze het grotere verband. Uit de cursieve gedeelten blijkt dat die reizen allerminst willekeurig zijn, dat er een ongrijpbare samenhang is. De eerste helft van het boek, de reis van Odette, in Peru en Noord-Afrika, spreekt het meest aan. Het tweede deel, de reis van Daniël, is minder sterk, het is door de vele verklaringen tamelijk langdradig. Het verhaal wordt wel bevredigend afgerond: er zijn vele parallellen te vinden in de reis van Odette en die van Daniël. Goed geschreven roman over een innerlijke zoektocht, die uitnodigt tot herlezen en tot overdenken. Kleine druk.
Door Mw. E.Y.M. Zwanenburg / OLDENZAAL

 

08-03-2013 12:00:00
Recensie Schrijverspunt
De Dageraadvanger – Iris Haeck
Geschreven door Annette Wesselink. Gepost in Recensies
Gebruikerswaardering: Zeer goed
Met ‘De Dageraadvanger’ blijkt maar weer dat je een boek niet kunt beoordelen op de omslag: de inhoud boeit meteen maar is ook taalkundig en stilistisch fijn om te lezen.
In het boek besluiten twee elkaar toevallig tegengekomen personen op reis te gaan volgens een zelf bedacht Reglement. Beiden laten het reisdoel door het toeval bepalen, beiden komen op spirituele en mystieke plaatsen waar ze de nodige avonturen beleven. Als lezer reis je als het ware mee.
Door cursieve gedeelten in de de tekst ontdek je dat die reizen allesbehalve toevallig zijn, dat er zoiets is als een ongrijpbare samenhang. Die cursieve teksten zijn overigens meestal een aanvulling op de tekst maar soms storen ze.
Zeker de eerste helft van het boek, de reis van Odette, sleept je mee, waardoor je je afvraagt waarom het boek niet al bekender is. Maar het tweede deel, de reis van Daniël, is minder sterk. Het laatste kwart van het boek doet enigzins afbreuk aan het hele verhaal. Wel komen in het tweede deel de verhaallijnen samen: voor de goede lezer zijn er vele parallellen te vinden. Het verhaal blijkt dan niet alleen een fantastische spirituele reis maar ook een liefdesverhaal. Een aanrader.
© Annette Wesselink / Schrijverspunt